Начало
Информация за Ягодинската пещера
Пешеходни маршрути
Екстремни преходи
Нощувки
Галерия
Допълнителна информация


  Екстремни преходи:

  Пътешествие в подземния дворец на Ягодинската пещера

  Пещерите са една от многовековните тайни на природата. Тя е създала в тях толкова красиви неща, че който има щастието веднъж да ги зърне, се връща отново и отново.. Екстремни преходи в Ягодинската пещера

  Ягодинската пещера се намира във величественото Буйновско ждрело, на десния склон на Буйновска река. Тя е най-дългата родопска пещера. Общата и дължина е 10.5 км, включваща сбор от галерии, разположени на различни нива. Пещерата е на над 275000 години.

  Само една част от Ягодинската пещера е благоустроена и се посещава ежедневно от стотици туристи. Останалата неосветена част е обхваната от два екстремни маршрута, които също предлагаме за посещение.

  Двата маршрута са с различна трудност на преодоляване: първият е малко по-труден и с повече препятствия от втория, но практиката досега показва, че е предпочитан, заради по-големите емоции. От друга страна вторият преход е с повече пещерни образувания, които очароват с красотата си. Вие избирате!

  За контакт и повече информация: 0888 519 981 - Тодор Тодоров.

  Първи екстремен маршрут "Орфей":

  Общата дължина на маршрута е 5 км и се изминава за около 6 часа. Началото на този маршрут започва от естествения вход на пещерата - някогашно пещерно жилище, което след археологически разкопки е превърнато в естествен музей. След разглеждане на музея се провираме през ниска галерия, която е отделена от Преддверието с метална решетъчна врата. Тук вдясно и по тавана могат да се видят увиснали с главата надолу малки, хранещи се с насекоми прилепи. В Разклонението, което се състои от три галерии, следва кратък инструктаж и разказ за преданието за разигралата се трагедия с хората от този район при падането на България под турско робство.

  Започва истинската първа част от екстремния маршрут, която включва преодоляването на различни препятствия като диаклаза, синтрови езерца, слизания и изкачвания, докато се стигне до най-сериозното - 30 метрова пропаст. Тя се преодолява чрез метода "рапел" с въже и алпийско обурудване и с помощта на трима специално обучени водачи, които дават указания за безопасно спускане. След толкова вълнения може да се подкрепите с чаша ароматен билков чай. Препоръчваме да си носите по един сандвич, защото тук имате възможност да хапнете и да си починете, докато се спуснат всички хора от групата, даже можете и да моделирате различни фигурки от глина.

  След прибиране на инвентара започва втората част от маршрута, която включва разглеждане на галерии с много карстови образувания: тигрова или леопардова кожа, фасетки, сталактити, сталагмити, сталактони, пещерни бисери, синтрови езерца, калцитни кори, нашите "каменна сова", "кучето", "крокодила" и "зоологическата ни градина" от комподеи; можете да видите и пещерното мляко. Mожете да снимате всички тези красиви пещерни образувания. Тази част е с дължина 3.5 км, при което излизаме от изхода.

  ВНИМАНИЕ!!!

  1. Всеки любител на красотата и силните усещания трябва да бъде подходящо облечен за ниска температура (6ºС-10ºС)и за изцапване с глина.
  2. Обувките да са подходящи за такива условия и да са удобни.
  3. Всеки да има лично осветление – прожектор, фенер, челник.
  4. В пещерата е забранено да се пуши и пие алкохол!
  5. Забранено е пипането, чупенето и кражбите на каквито и да било карстови образувания!
  6. Можете да си носите сандвичи и вода за пиене.
  7. Таксата за един човек е 30 лв.
  8. За да преминете по този маршрут, трябва да дадете заявка 7-10 дни преди желания от вас ден и се потвърждава 3 дни преди проявата на посочения телефон. Този маршрут е достъпен по всяко време на годината.
  9. Групата, която иска да мине по този маршрут, трябва да е между 10-15 човека. При групи по-малки от 10 човека, се доплаща такса до 10 човека.
  10. Ние, организаторите, се задължаваме да Ви осигурим безопасно и изпълнено с емоции преживяване, което няма да забравите никога!

  Втори екстремен маршрут "Евридика":

  Този маршрут обхваща част от трети и втори етаж, както и част от благоустроения маршрут. Общата му дължина е 4 км и се изминава за около 4 часа.

  Маршрутът започва от изкуствения вход. Още от входа лъхва хладен и влажен въздух. Първата зала, която се посещава е залата на сламковидните сталактити. Тук ще чуете за процеса на образуването им. От тази зала се преминава в Новогодишната, където запалените пещерняци посрещат Нова година и се сключват граждански бракове. В тази зала се виждат образувания, приличащи на Дядо Коледа и джуджетата. Маршрута продължава покрай "висящия сталактон" и "слонските уши" (драперии). Преминаваме през Големия блокаж, Орбиталната зала и Разклона, откъдето започва неосветената част на маршрута. В тази част можете да видите "пещерно мляко", "зоологическата ни градина" от комподеи и Фосфорната зала, която е невероятно красива (до нея се стига с лазене), "крокодила", заличка със снежно бели образувания (тук се сбъдват мечти понякога), зала с пещерни бисери. Може да видите и аномални сталактити, различни по форма сталагмити и сталактони, огромен блокаж, тигрова кожа, синтрови езерца и калцитни кори. В зала Лагера ще научите историята за проучването на пещерата. Разглеждат се основите на пропастта и се стига до изкачването от 10 м, което става с помощта на двама водачи и въже. Следващото по-екстремно изживяване е изкачването на камината.

  Оттук нататък маршрута продължава през залата с бонбоните-снежинки, синтрови езерца, кристална рекичка, "римския път" и отново се излиза на туристическата пътека, която ни отвежда до изхода.

  Това изживяване може да заснемете с камера или фотоапарат.

  ВНИМАНИЕ!!!

  1. Влагата е 96-100%, а температурата е 6ºС-10ºС - бъдете с подходящи дрехи и обувки.
  2. Всеки да има лично осветление – прожектор, фенер, челник.
  3. В пещерата е забранено да се пуши и пие алкохол!
  4. Забранено е пипането, чупенето и кражбите на каквито и да било карстови образувания!
  5. Можете да си носите сандвичи и вода за пиене.
  6. Таксата за един човек е 25 лв.
  7. За да преминете по този маршрут, трябва да дадете заявка 7-10 дни преди желания от вас ден и се потвърждава 3 дни преди проявата на посочения телефон. Този маршрут е достъпен по всяко време на годината.
  8. Групата, която иска да мине по този маршрут, трябва да е между 10-15 човека. При групи по-малки от 10 човека, се доплаща такса до 10 човека.
  9. Ние,организаторите, се задължаваме да Ви осигурим безопасно и изпълнено с емоции преживяване, което няма да забравите никога!

  Предлагат се и други екстремни изживявания, например екопътеката "Каньона на водопадите".

  За контакт и повече информация: 0888 519 981 - Тодор Тодоров.


Екстремни преходи в Ягодинската пещера Екстремни преходи в Ягодинската пещера Екстремни преходи в Ягодинската пещера
Екстремни преходи в Ягодинската пещера Екстремни преходи в Ягодинската пещера Екстремни преходи в Ягодинската пещера
Екстремни преходи в Ягодинската пещера Екстремни преходи в Ягодинската пещера Екстремни преходи в Ягодинската пещера  RSS 2.0 eмисия от www.yagodinska-peshtera.com, Ягодинска пещера RSS 2.0 [?]Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS Valid RSS Feed
 
Владимир Комаров, Hamaelleon ™, www.vlkomarov.info