Ягодинска пещера

За пещерата

ВАЖНО:  С решение на УС на ТД „Родопея“ – с. Ягодина, поради въвеждане на извънредно положение  в страната, във връзка с опасността от зараза с коронавирус от 14.03.2020 г.  до 12.04.2020 г. пещерата няма да работи!

История

Ягодинската пещера е  перлата в пещерния свят на България. Проучванията на пещерата започват през 1965 от спелеоклуб  „Студенец“ – гр. Чепеларе с ръководител Димитър Райчев. В състава на експедицията са включени  и 9-ма младежи от клуба. В продължение на 12 дни се правят археологически сондажни проучвания  в привходната част/ Преддверието/ на пещерата. Извършва се картографиране на първия етаж и проникване във втория етаж. По време на тази експедиция са отрити интересни археологически находки, което дава  повод да проведат още три специализирани експедиции. Успоредно с археологическите проучвания се извършват специализирани спелеоложки изследвания ката картографиране на втория етаж, микроклиматични и биоспелеоложки изследвания. В резултат на експедициите, първоначално са проучени 8500 метра от пещерата.

През 1982-1986 се извършва повторно картографиране на пещерата и се откриват нови галерии и участъци като дължината й достига 10500 метра. Прокопани са два изкуствени тунела /сегашните вход и изход/. Пещерата е благоустроена   и трети етаж  е отворен за посетители. На 4 метра след естествения вход на пещерата (първо ниво) е открито Енеолитно жилище – местен керамичен център, единствено в Европа, запазено в естествения си вид.

Описание

Ягодинска пещера отстои на 20 км южно от Девин и на 3 км югозападно от село Ягодина. Разположена е на десния бряг на река Буйновска (началото на река Въча), която е оформила и най-дългото и живописно ждрело в България – Буйновско с дължина 7 км. До пещерата се стига по шосето Девин – Доспат, като се завива вляво при стената на язовир Тешел. Поради това, че пътят от Тешел до пещерата е еднолентов и над 35 местни автобуси не могат да се придвижват.

Ягодинската пещера /Имамова дупка/  е наречена на близкото село, намиращо се до нея – с. Ягодина обл. Смолян. По своята морфология тя е многоетажна, лабиринтна пещера. Дълга е 10,5 км /третата по дължина в България и най-дългата в Родопите/ и е разположена на три етажа, от които само третият (най-нисък) е облагороден и електрифициран. За туристите в него е изградена 1250-метрова пътека. Входът и изходът към този етаж са изкуствено прокопани тунели с дължина съответно 150 и 80 м. Третият вход е естествения и именно от него започват първоначалните проучвания през 1963 г.  В началото на естествения вход е открито енеолитно жилище, датиращо от 4-то хилядолетие преди Христа. Част от маршрута – 360 м. е пригоден за инвалиди. Великолепни и красиви образувания могат да се видят по целия туристически маршрут – сталактити, сталагмити, сталактони, хелектити, синтрови езера, леопардова кожа, дендрити, драперии и едни от най-уникалните образувания – пещерните перли.  Общо двадесет и два  вида образувания от световно известните 28 вида могат да се видят в Ягодинска пещера.

Някои от вътрешните ѝ оформления напомнят за Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета, Богородица и Младенеца, Пижо и Пенда, форми на животни и фантастични фигури.

В пещерата има ритуална зала, в която се сключват граждански бракове.
Температурата на благоустроения участък е +6 ºС – постоянна, целогодишна, влажността е  85-91 %. Надморска височина на входа – 930 метра, изход – 937 метра, денивелация +7 метра (равна и хоризонтална пешера).

Поради огромната обща дължина на подземните галерии  Ягодинската пещера  е богата на животински и растителни видове От животинския свят се срещат различни видове прилепи, пещерни скакалци, паячета, троглобионти с представител – комподей и други. а от флората – лишеи, мъхове, плесени и гъби.

През различните сезони в пещерата са регистрирани общо 11 вида прилели: Шест от срещащите се в района  видове са сред приоритетните за опазване  в цяла Европа – големият и малкият подковоноси, както и четири вида нощник: големият, остроухият, дългоухият и трицветният. През летните месеци най-значим за прилепите е естественият вход на пещерата. В периода 15 август до 30 септември пещерата е важно място за есенно струпване. По това време около входа, всяка вечер се струпват множество мъжки и женски екземпляри от около 9-10 вида прилепи. В пещерата зимуват основно големия и малкия подковонос, рядко и други видове.

В района на пещерата е изграден общински платен паркинг.

Туристите могат докато чакат да отморят и похапнат в ресторанта, намиращ се срещу Ягодинска пещера.

Енеолитно жилище

Енеолитното /пещерно жилище/  се намира  на първия етаж на Ягодинската пещера. Входа към него всъщност е естествения вход на  пещерата, от където започва и проучването и. Разположено е на 200 м вляво от изхода на пещерата, като до него се стига след  изкачване по обозначена пътека /около50м/. Представлява 200 кв.м. зала с температура +18оС.

Енеолитното жилище датира от IVхил. Пр. Хр. / каменно – медната епоха / и в нето могат да се видят керамична пещ, керамични съдове, керамични фрагменти, прешлени за вретено, тежести за стан, хромели, овъглено жито, овъглени тъкани, тоест свидетелства за поминъка на древните цивилизации.

Работно време и цени

Работно време на Ягодинска пещера:

Целогодишно без почивен ден.
Зимен сезон / 01.11 до 30.04. / – от 10:00 до 16:15 часа
Летен сезон / от 01.05 до 31.10./ – от 9:00 до 16:15 часа
Обедна почивка по преценка на Отговорника.
Посещения в пещерата се извършват организирано с екскурзовод на всеки кръгъл час. Посетителите трябва да бъдат пред входа на пещерата 10 мин. преди кръглия час за беседа.

Ценоразпис:
Деца до 6 години не се таксуват
от 7 до 18 години – 4.00 лв.
Над 18 години – 8.00 лв.
Студенти – 5.00 лв. / при показване на студентски документ /
Зимен период – необходим минимум посетители за едно влизане – 6 възрастни с включена беседа
Летен период – необходим минимум посетители за едно влизане – 10 възрастни с включена беседа

Пещерно жилище

Работно време – всеки ден от месец май до края на септември в часовете: 10:10, 11:10, 12:10, 14:10, 15:10, 16:10, 17:10 часа
от 13:00 до 14:00 – обедна почивка.
Посещения в жилището се извършват организирано с екскурзовод и беседа Необходим минимум за едно посещение – 5 възрастни

Ценоразпис:
Деца до 6 години не се таксуват
от 7 до 18 години – 1.00 лв.
над 18 години – 2.00 лв.

.

Контакти

cave

Ягодинска пещера

Сергей Генчев

cave

Енеолитно жилище

Снежана Кукунджиева

Новини

Предстоящи събития