Ягодинска пещера

Орлово око

„Орлово око“ е  панорамна площадка за наблюдение и туристическа атракция в Западните Родопи. Построена е през 2009 година със средства от местното  туристическо дружество „Родопея“. с. Ягодина, в близост до Ягодинската пещера на връх „Свети Илия“.

Платформата е разположена на ръба на скала на 1563 метра надморска височина. Денивелацията по отвес от платформата до шосето в Буйновското ждрело е повече от 670 метра.

От платформата могат да се наблюдават Буйновско ждрело, село Борино, село Чала, село Ягодина, а в далечината – части от планините Пирин, Рила и планини в Гърция.

До площадката се стига  по планинска пътека или с високопроходим автомобил. Местните жители съветват  изкачването до върха да не става в лошо време, защото там падат много гръмотевици. Не случайно върхът носи името на повелителя на гръмотевиците – Свети Илия. /ВИЖ ГАЛЕРИЯТА/

  1. Пеша от село Ягодина до „Орлово око“ – планинската пътека е маркирана със синя маркировка и тръгва от селото /над училището/ посока север. В началото се тръгва по черен горски път, който в края на ливадите преминава в тясна пътека. Тя минава под боровата гора на североизток и излиза на местността „Пещюре“, след което прави завой, тръгва на северозапад и се започва изкачване по каменист терен. След като се излезе на билото се продължава на запад до самата площадка. При спокойно темпо изкачването отнема около 1 час и 30 минути в посока.

Внимание:  Носете вода със себе си.

  1. С високопроходим автомобил – ако искате да изкачите върха с високопроходим автомобил, не се притеснявайте ако не притежавате такъв. Местните жители са се погрижили за това, като предлагат подобна услуга. Джиповете са специално пригодени за изкачването и са с открити задни седалки, от които може да снимате на воля! Пътуването в посока е около 20 – 25 минути, като през цялото време се изкачването е по черни пътища и преживяването е уникално.

За информация: Георги Генчев0878640824; 0887276982