Ягодинска пещера

За пещерата

История

Ягодинската пещера е  перлата в пещерния свят на България. Проучванията на пещерата започват през 1965 от спелеоклуб  „Студенец“ – гр. Чепеларе с ръководител Димитър Райчев. В състава на експедицията са включени  и 9-ма младежи от клуба. В продължение на 12 дни се правят археологически сондажни проучвания  в привходната част/ Преддверието/ на пещерата. Извършва се картографиране на първия етаж и проникване във втория етаж. По време на тази експедиция са отрити интересни археологически находки, което дава  повод да проведат още три специализирани експедиции. Успоредно с археологическите проучвания се извършват специализирани спелеоложки изследвания ката картографиране на втория етаж, микроклиматични и биоспелеоложки изследвания. В резултат на експедициите, първоначално са проучени 8500 метра от пещерата.

През 1982-1986 се извършва повторно картографиране на пещерата и се откриват нови галерии и участъци като дължината й достига 10500 метра. Прокопани са два изкуствени тунела /сегашните вход и изход/. Пещерата е благоустроена   и трети етаж  е отворен за посетители. На 4 метра след естествения вход на пещерата (първо ниво) е открито Енеолитно жилище – местен керамичен център, единствено в Европа, запазено в естествения си вид.

Описание

Ягодинска пещера отстои на 20 км южно от Девин и на 3 км югозападно от село Ягодина. Разположена е на десния бряг на река Буйновска (началото на река Въча), която е оформила и най-дългото и живописно ждрело в България – Буйновско с дължина 7 км. До пещерата се стига по шосето Девин – Доспат, като се завива вляво при стената на язовир Тешел. Поради това, че пътят от Тешел до пещерата е еднолентов и над 35 местни автобуси не могат да се придвижват.

Ягодинската пещера /Имамова дупка/  е наречена на близкото село, намиращо се до нея – с. Ягодина обл. Смолян. По своята морфология тя е многоетажна, лабиринтна пещера. Дълга е 10,5 км /третата по дължина в България и най-дългата в Родопите/ и е разположена на три етажа, от които само третият (най-нисък) е облагороден и електрифициран. За туристите в него е изградена 1250-метрова пътека. Входът и изходът към този етаж са изкуствено прокопани тунели с дължина съответно 150 и 80 м. Третият вход е естествения и именно от него започват първоначалните проучвания през 1963 г.  В началото на естествения вход е открито енеолитно жилище, датиращо от 4-то хилядолетие преди Христа. Част от маршрута – 360 м. е пригоден за инвалиди. Великолепни и красиви образувания могат да се видят по целия туристически маршрут – сталактити, сталагмити, сталактони, хелектити, синтрови езера, леопардова кожа, дендрити, драперии и едни от най-уникалните образувания – пещерните перли.  Общо двадесет и два  вида образувания от световно известните 28 вида могат да се видят в Ягодинска пещера.

Някои от вътрешните ѝ оформления напомнят за Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета, Богородица и Младенеца, Пижо и Пенда, форми на животни и фантастични фигури.

В пещерата има ритуална зала, в която се сключват граждански бракове.
Температурата на благоустроения участък е +6 ºС – постоянна, целогодишна, влажността е  85-91 %. Надморска височина на входа – 930 метра, изход – 937 метра, денивелация +7 метра (равна и хоризонтална пешера).

Поради огромната обща дължина на подземните галерии  Ягодинската пещера  е богата на животински и растителни видове От животинския свят се срещат различни видове прилепи, пещерни скакалци, паячета, троглобионти с представител – комподей и други. а от флората – лишеи, мъхове, плесени и гъби.

През различните сезони в пещерата са регистрирани общо 11 вида прилели: Шест от срещащите се в района  видове са сред приоритетните за опазване  в цяла Европа – големият и малкият подковоноси, както и четири вида нощник: големият, остроухият, дългоухият и трицветният. През летните месеци най-значим за прилепите е естественият вход на пещерата. В периода 15 август до 30 септември пещерата е важно място за есенно струпване. По това време около входа, всяка вечер се струпват множество мъжки и женски екземпляри от около 9-10 вида прилепи. В пещерата зимуват основно големия и малкия подковонос, рядко и други видове.   /ВИЖ ГАЛЕРИЯТА/

В района на пещерата е изграден общински платен паркинг.

Туристите могат докато чакат да отморят и похапнат в ресторанта, намиращ се срещу Ягодинска пещера.

Енеолитно жилище

Енеолитното /пещерно жилище/  се намира  на първия етаж на Ягодинската пещера. Входа към него всъщност е естествения вход на  пещерата, от където започва и проучването и. Разположено е на 200 м вляво от изхода на пещерата, като до него се стига след  изкачване по обозначена пътека /около50м/. Представлява 200 кв.м. зала с температура +18оС.

Енеолитното жилище датира от IVхил. Пр. Хр. / каменно – медната епоха / и в нето могат да се видят керамична пещ, керамични съдове, керамични фрагменти, прешлени за вретено, тежести за стан, хромели, овъглено жито, овъглени тъкани, тоест свидетелства за поминъка на древните цивилизации. /ВИЖ ГАЛЕРИЯТА/

Работно време и цени

 

 

Работно време на Ягодинска пещера:

Целогодишно без почивен ден.
Зимен сезон / 01.11 до 30.04. / – от 10:00 до 16:00 часа
Летен сезон / от 01.05 до 31.10./ – от 9:00 до 16:15 часа
Обедна почивка по преценка на Отговорника.
Посещения в пещерата се извършват организирано с екскурзовод на всеки кръгъл час. Посетителите трябва да бъдат пред входа на пещерата 10 мин. преди кръглия час за беседа.

Час на влизане 9:00 10:00 11:00 12:00 13:00 14:00 15:00 16:00
Час на излизане 9:45 10:45 11:45 12:45 13:45 14:45 15:45 17:00

Цена за вход на обект „Ягодинска пещера“:
Деца до 6 годишна възраст – безплатно
Деца от 6 до 18 години – 8.00 лв.
Възрастен над  18 години – 12.00 лв.
Студенти – 10.00 лв.  при легитимация / международна студенска идентификационна карта ISIC -карта /

Хора с увреждания с решение на ТЕЛК до 70% при легитимация – 8 лв.                                               Хора с увреждания с решение на ТЕЛК на 71% при легитимация – безплатно

При липса на група от четирима възрастни или осем деца, цена за влизане –40 лв.

Енеолитно жилище:

Важно: Поради технически причини енеолитното жилище временно не работи!

Работно време – всеки ден от месец май до края на септември в часовете: 10:10, 11:10, 12:10, 14:10, 15:10, 16:10, 17:10 часа
от 13:00 до 14:00 – обедна почивка.
Посещения в жилището се извършват организирано с екскурзовод и беседа Необходим минимум за едно посещение – 5 възрастни

Ценоразпис:
Деца до 6 години не се таксуват
от 7 до 18 години – ……… лв.
над 18 години -…………лв.

.

Контакти

cave

Ягодинска пещера

Сергей Генчев

cave

Енеолитно жилище

Снежана Кукунджиева